Om oss

Projektet Historieberättarna drivs av Anusha Caroline Andersson, Tove Möller och Hillevi Duus. Vi har alla stor erfarenhet av pedagogiskt arbete med barn och unga.

Anusha Caroline AnderssonAnusha Caroline Andersson
Jag är 36 år och bor i Stockholm.

Berättandet har alltid varit centralt för mig. I första klass hade jag enormt svårt för att lära mig läsa och skriva men när jag fyllde 10 år ändrades det. Jag började sluka böcker och läste till exempel Strändernas Svall av Eyvind Johnson utan att direkt förstå historien, men jag älskade orden. Jag började skriva egna berättelser och så har det fortsatt.

Idag är jag en frilansande kulturarbetare som sen 7 år tillbaka arbetar med barn och ungdomskultur, framförallt som filmpedagog.

Axplock av anställningar/uppdrag: Berättarprojekt stött av Allmänna Arvsfonden, TioTretton på Kulturhuset, Unga Radioteatern och Filmcentrum Riks.  I mitt arbete som filmpedagog arbetar återkommande ute i grundskolan och då framförallt med Skapande Skola projekt. Jag är van att arbeta från förskoleklass-årskurs 9.

Jag är utbildad på Stockholms Universitet, Kungliga Konsthögskolan samt Nordens författarskola.

Jag regisserar en dokumentärfilm ”Däremellan” som utspelar sig i Sverige och Sri Lanka med stöd av bland annat Konstnärsnämnden.

Genom att berätta och lyssna på varandra möts vi. Jag kommer alltid att arbeta för att skapa utrymme för berättelser men också för att barn och unga ska tas på allvar och få göra sin röst hörd.

Jag gillar just nu:
Musik: Hajen, Prince, Rihanna och First aid kit
Bok: Vita tänder av Zadie Smith, Guldkompassen av Philip Pullman och Andningsgunga av Herta Muller
Film: De förlorade barnens stad, Guds stad och Gudfadern 1

 

Hillevi DuusHillevi Duus
Jag är 30 år och bor i Stockholm sedan 2010, då jag flyttade hit från Göteborg.

Jag har en kandidatexamen i illustration på Mälardalens Högskola och jag har läst måleri på Göteborgs Konstskola och på Borups Højskole i Köpenhamn. Jag jobbar på Dagens Nyheter och TT Nyhetsbyrån som vikarierande nyhetstecknare.
Att teckna och måla är för mig en meditativ syssla där fantasin får fritt spelrum och där känslor kan återges på ett abstrakt vis. Visualisering med hjälp av bild är ett bra sätt att uttrycka saker som kan vara svåra att beskriva med ord.

Jag spelar i trummor och bas i tre band, Growth, Radula och Hunt. Utgångspunkten för mitt musikskapande är att sökandet efter en känsla eller ett uttryck som är lekfullt, personligt och nyskapande, men det är också ett sätt att möta andra.

Jag har sedan många år jobbat inom organisationen Popkollo som gör musikkollon för tjejer. Tillsammans med Tove Möller har jag drivit projektet Make More Music med stöd från Svenska Institutet. Make More Music är en workshop som syftar till att inspirera och uppmuntra tjejer och kvinnor att spela och skriva musik. Workshopen har ägt rum i Ryssland och Georgien vid flertalet tillfällen.

Jag gillar just nu:
Musik: PJ Harvey, US Girls, Daniel Norgren och Tallest Man On Earth
Bok: Vem ska trösta knyttet av Tove Jansson, Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj och Morgon i Jenin av Susan Abulhawa
Film/serier: Parks and Recreation, Tjuvheder och The Americans

 

Tove MöllerTove Möller
Jag är 29 år och har bott i Stockholm sen 2010, då flyttade jag upp efter att ha bott några år i Berlin.

Att på olika sätt söka efter och ge liv i berättelser är något jag ständigt gör. Att få göra det tillsammans med andra och få ta del av deras berättelser är för mig minst lika viktigt och spännande.
Jag jobbar sedan ett par år tillbaka på bibliotek Tio Tretton på Kulturhuset. Jag tycker det är en väldigt viktig plats, full av berättelser, dit barn får komma och vara vilka de vill, en fristad från världen utanför och en plats full av berättelser.

Just nu är jag tjänstledig för att jag läser konst andra året på Gerlesborgsskolan.
2012–2013 läste jag Digiped (digital medieproduktion för pedagoger) på Stockholms dramatiska högskola. Utbildningen hade utgångspunkt i barn och ungas berättelser/berättande genom olika digitala medier, bland annat animation som jag fastnade för. Efter det har jag animerat film både till egna och andras projekt samt hållit i workshops. Jag tycker det är ett jätteroligt, och nästan lite magiskt, medie att jobba med. Att få ge liv till lite vad som helst på väldigt enkla sätt.

Tidigare har jag under ett par år varit engagerad i organisationen Popkollo som gör musikkollon för tjejer. Tillsammans med Hillevi har jag drivit projektet Make More Music med stöd från Svenska Institutet. Det är en workshop som syftar till att inspirera och uppmuntra tjejer och kvinnor att spela och skriva musik. Workshopen har ägt rum i Ryssland och Georgien vid flertalet tillfällen.
Musik är en stor del av mitt liv. Jag spelar gitarr och sjunger i ett band som heter Radula. Utöver det spelar jag i ett antal andra mindre projekt.

Jag gillar just nu:
Musik: Perfume Genius, Emmylou Harris och Whitney Houston
Bok: Hatet Maria Sveland, Att vara jag Anna Höglund och Momo eller kampen om tiden Michael Ende
Film: The Adventures of Pricilla Queen of the Desert